Wireframes maken voor een website
Of je nu al veel ervaring hebt als ontwerper of voor het eerst een website bouwt, het begrijpen en maken van wireframes is super belangrijk. We gaan samen de stappen doorlopen en ontdekken hoe effectieve wireframes gemaakt worden. Deze wireframes zijn als de bouwstenen voor een goed gestructureerde en makkelijk te gebruiken website. Laat je inspireren!
Wat zijn wireframes?
Wireframes zijn als eenvoudige schetsen of plannen die gebruikt worden bij het maken van websites of apps. Ze laten zien waar dingen zoals tekst, afbeeldingen en knoppen zouden moeten staan, maar zonder gedoe over kleuren of precieze details. Het helpt ontwerpers en anderen om een idee te krijgen van hoe de website of app eruit zal zien en werken, voordat het echt in elkaar gezet wordt. Wireframes zijn als een soort blauwdruk die helpt om de basisstructuur en lay-out te begrijpen.
Stap 1: Informatie verzamelen en doel bepalen
Begin met het verzamelen van alle nodige informatie, zoals de inhoud, afbeeldingen en functies die je op de website wilt hebben. Bepaal waarvoor de website dient en voor wie het bedoeld is. Dit helpt straks bij het bepalen van de juiste indeling.
Stap 2: Basis schetsen en navigatie ontwerpen
Start met een eenvoudige schets van de pagina’s op papier. Denk hierbij aan secties, menu’s en zijbalken. Kies vervolgens een tool zoals Adobe XD, Sketch, Framer of werk het netjes uit met pen en papier als je liever handmatig schetst. Creëer een eenvoudig raamwerk met de gekozen tool dat de algemene structuur van de pagina weergeeft.
Stap 3: Elementen plaatsen en navigatie ontwerpen
Voeg basiselementen toe, zoals koppen, knoppen en afbeeldingen. Focus hierbij op functionaliteit in plaats van alleen op visuele details. Ontwerp ook de navigatie door menu’s en koppelingen op te nemen. Bedenk hoe gebruikers door de site zullen bewegen. Belangrijk is om de wireframes eenvoudig te houden. De klant moet het ontwerp immers wel kunnen begrijpen.
Stap 4: Verfijnen met feedback
Werk aan verschillende versies van de wireframes en verzamel waardevolle feedback van zowel klanten als teamleden. Verbeter het ontwerp op basis van de gekregen input en deel de nieuwste versie van de wireframes met alle belanghebbenden. Samenwerking is namelijk erg belangrijk voor een succesvol ontwerp.
Stap 5: Testen, testen, testen
Voer continue usability tests uit om te controleren of de gebruikerservaring voldoet aan de behoeften van de klant en de gebruikers. Je wilt natuurlijk wel dat de website goed functioneert! Neem de tijd om de site te testen aan te passen waar nodig.
Voorbeeld van een wireframe
Een wireframe is als een blauwdruk voor een website. Hier is een voorbeeld om je een idee te geven hoe het eruit kan zien. Stel je een eenvoudige schets voor met blokken voor verschillende secties zoals de kop, tekst, afbeeldingen en knoppen. Deze basisstructuur geeft een overzicht van de indeling van de pagina zonder afgeleid te worden door details zoals kleuren en lettertypes. Een wireframe helpt ontwerpers en ontwikkelaars om de functionaliteit en navigatie van een website te plannen voordat het echte ontwerp begint.
Wireframes maken? BEEK staat voor je klaar!
Wil je hulp bij het maken van duidelijke wireframes voor je website? BEEK is er om je te ondersteunen. Wij zijn een enthousiast en gespecialiseerd webdesign bureau en gaan graag voor je aan de slag met een nieuwe website! Te beginnen bij wireframes maken, uiteraard. Met gebruiksvriendelijke tools en een doelgerichte aanpak zorgen wij ervoor dat jouw wireframes niet alleen de basis vormen voor een goed functionerende website, maar ook voor een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke ervaring. Neem vandaag nog contact met ons op. De koffie staat klaar!